řešení
Moderní technologie sběru dat v terénu
Letecká fotogrammetrie na SD Chomutov, a.s., Doly Bílina
Ukládání dat do relačních databází
GPK - Globální pasport komunikací

Ukládání dat do relačních databází

Relační databáze se v poslední době stále více používají jako úložiště dat pro GIS aplikace. Oproti klasickému ukládání dat do souboru má tento způsob řadu výhod. Mezi hlavními lze jmenovat především snadnější vyhledávání dat v relační databázi pomocí standardních SQL příkazů, dále nejsme limitováni velikostí datového souboru, jelikož se může jednat o replikovaný databázový server, který jako datový sklad používá např. diskové pole, snadné sdílení dat mezi klientskými aplikacemi ad. Relačních databází vhodných jako datasource pro GIS aplikace je mezi hned několik, např. Oracle, MS SQL, Informix nebo ze světa OpenSource lze jmenovat PosgtreSQL. Pro většinu z těchto databází jsou vyvinuty nebo se vyvíjejí knihovny a programy, které umožňují ukládání GIS objektů do databáze a přidávají některé funkce pro základní analýzu GIS objektů. Standardy dodržování struktury tabulek a funkcí pro práci s GIS daty byly definovány OpenGIS konsorciem. Specifikace ”Simple Features Specification for SQL” přesně popisuje struktury databázových tabulek a funkce určené pro práci s daty.

Program TopoL xT podporuje ukládání a načítání dat do a z relačních databází. Již od verze 9.0 podporuje tyto databázové systémy:

TopoL xT standardně umožňuje otevírat jakoukoliv tabulku s geometrií uloženou v těchto relačních databázích, nebo nadefinovat pohled na mapu (seznam tabulek, které tvoří tématickou mapu). Pohled na mapu potom může být geometricky omezen možností definovat jednotlivé výřezy pro různé lokality.

Samozřejmě, že lze vytvářet databázové modely napojením tabulek s geometrií na externí tabulky uložené opět v těchto relačních databázích nebo lokálně v jiných databázových systémech souborového typu (Access, DBF, Excel, atd.).

Toto vše jsou standardní možnosti. TopoL xT, ale díky své otevřenosti umožňuje i další operace nad daty uloženými v SQL relačních databázích. Ty si uživatel může doprogramovat sám, nebo si může toto objednat od firmy TopoL Software.

Příklady praktického užití

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHUL) ukládá svá data do centrální MS SQL databáze ve formátu GDO, tak aby k datům v ní uložených měl přístup jak TopoL xT, tak Geomedia.

V rámci Národní inventarizace lesa je používána v ÚHÚL naše aplikace FoNIL. Jedná se o speciální nadstavbu TopoLu xT, která umožňuje stereo vyhodnocovat jednotlivé inventarizační plochy. Výsledek je ukládán do databáze PostgreSQL.

Naše aplikace SLT2KN, která je v ÚHÚL používána pro přenos dat Lesnické typologie (kvality lesa) do parcel Katastru nemovitostí. Data jsou ukládána do MS SQL.