software
TopoL xT
podporované formáty
jednotlivé varianty
TopoL xT verze 10.0
transformace po částech
požadavky pro funkčnost TopoLu xT
aktualizace TopoLu
TopoL Mobile
jednotlivé varianty
PhoTopoL
jednotlivé varianty
TopoL Internet Server
Katastr
AeroTopoL
KPÚ
TopoL-L

TopoL xT

TopoL xT je obecný geografický informační systém, který ovšem umožňuje tvorbu nadstavbových aplikací.

TopoL xT má následující unikátní funkce

Kombinace prostorového a  atributového dotazu

Kombinace prostorového a
atributového dotazu

Výhody pro Vás

Definice druhů

Definice druhů

Proč si vybrat TopoL xT

Náhled tisku

Náhled tisku

TopoL xT je snadno použitelný a přitom robustní software, který využijete v řadě oblastí. Při sběru dat, při editaci dat i při jejich dalším zpracování a uložení.

Prohlížení dat je zdarma

Svým zákazníkům či spolupracujícím organizacím můžete s daty dát bezplatnou prohlížečku Topolík, takže si data vždy budou moci prohlédnout.

Kdo jej používá

Tento systém má široké pole uplatnění. Používá se v lesnictví, zemědělství, pro pozemkové úpravy, v orgánech státní správy jako nástroj podporující řízeni a kontrolu, pro sběr geografických dat a to nejen ve státní správě, ale i v soukromém sektoru. Jednoznačně nejširší oblastí nasazení systému TopoL xT je lesnictví. Z této oblasti totiž vzešel a je proto funkčně uzpůsoben tak, aby vyhovoval přísným požadavkům tohoto oboru. Jedná se víceméně o standard zavedený v lesnictví v ČR. Systém TopoL xT GIS a aplikace na bázi technologie TopoL xT jsou dnes „de facto“ standardním prostředkem pro pořizování, aktualizaci, analýzu a prezentaci grafických dat LHP/LHO a OPRL. Kromě toho je velmi používán i v lesnictví ruském, německém a italském. Systém TopoL xT také umožňuje práci s daty katastru nemovitostí a umožňuje tak vytvořit informační systém pro obce, města či jiné územní jednotky (například zemědělské hospodáře).

Funkčnost

Uživatelské rozhraní TopoLu xT

Uživatelské rozhraní TopoLu xT

TopoL xT je nástroj pro pořizování, údržbu a využívání geografických informací. Umožňuje pořizování a editaci grafických dat spolu s popisovými údaji. TopoL xT také umožňuje napojit externí databáze, v kterých jsou potom udržovány další popisové informace. Múže se jednat například o numerický operát katastru nemovitostí, ale mohou to být jakékoliv jiné informace. Na tyto informace se lze dotazovat (majitelé pozemků na honu obdělávaném daným zemědělským hospodářem), zobrazovat grafické objekty vyhovující určitému dotazu (všechny parcely pana Nováka), lze vytvářet tématické mapy (např. barevně odlišená mapa druhů pozemků). Pomocí informačních formulářů je možno vytvářet nejrůznější textové výstupy (výpis listu vlastnictví, výpis informací o parcele). Systém potom umožňuje zobrazování a práci s rastrovými daty. Lze tedy zobrazit například ortofota dané oblasti, naskenované katastrální mapy atd. Tento program také podporuje geometrické operace s rastrovými daty – umístění, rotace, zrcadlení, transformace, tvorba mozaiky. Znamená to tedy, že lze tímto způsobem umístit naskenovanou mapu do souřadného systému.

Definice tématických map

Definice tématických map

TopoL xT není pouze nástroj pro pořizování a údržbu geografických informací. Poskytuje plnou škálu funkcí pro analýzu geografických dat. Lze také provádět základní dotazy na geometrické vlastnosti kombinované s popisovými informacemi, jako například výběr všech bodů mající určitou vlastnost (např. pH větší než určitá hodnota) ležících uvnitř, na hranici, vně atd. ploch majících jinou vlastnost (např. parcel pana Nováka). Lze provádět průniky plošných vrstev s tím, že se do nových plošných objektů přenesou požadované databázové vlastnosti a umožní tak provádět další analýzy.

Další důležitou vlastností TopoLu xT je maximální otevřenost celého systému, která zahrnuje kromě běžné možnosti uživatelského přizpůsobení menu, panelů a klávesových zkratek, také možnost modifikace chování editačních nástrojů, doplnění nových editačních i jiných specializovaných funkcí a jednoduchý vývoj speciálních aplikací. Tato možnost je zajištěna použitím OLE/COM architektury pro hlavní komponentu celého systému i všechny jeho klíčové subsystémy. Otevřené a plně dokumentované rozhraní celého systému pak umožňuje doplnit nové OLE/COM objekty vytvořené ve standardních programovacích nástrojích (Delphi, Visual Basic, Visual C++) pro potřeby specializovaných řešení.

Uživatelské značky

Uživatelské značky

Součástí technologie je sada komponent umožňující volbu souřadných systémů a transformace mezi nimi. Tím je umožněno kombinovat rastrová i vektorová data pořízená v různých souřadných systémech (např. JTSK a Gauss-Krüger) a zobrazit je ve zvoleném souřadném systému (např. WGS-84).

Chci vyzkoušet

TopoLxT si můžete stáhnout a vyzkoušet. Pokud není hardlock zapojen, nebo obsahuje starší verze, je TopoL spuštěn jako demonstrační verze. To znamená, že můžete zobrazovat všechny podporované typy dat, ale editovat můžete bloky pouze do velikost 500 objektů (bodů, linií, ploch a textů dohromady). Rastry jde měnit do velikosti 4 milionů pixelů. Nejde také tisknout v měřítku. Pokud se rozhodnete pro jeho koupi stačí si jej objednat a my vám pošleme hardlock. Nemusíte již nic přeinstalovávat.