software
TopoL xT
podporované formáty
jednotlivé varianty
TopoL xT verze 10.0
transformace po částech
požadavky pro funkčnost TopoLu xT
aktualizace TopoLu
TopoL Mobile
jednotlivé varianty
PhoTopoL
jednotlivé varianty
TopoL Internet Server
Katastr
AeroTopoL
KPÚ
TopoL-L

Katastr

informace o vybraných parcelách

informace o vybraných parcelách

Katastr je nadstavba TopoLu xT pro práci s daty katastru nemovitostí. Tato nadstavba je nabízena ve dvou variantách. První varianta umožňuje pouze data prohlížet a provádět požadované výstupy (výpisy, tisky, atd.). Druhá varianta umožňuje provádět i přípravu dat a projektů.

Systém umožňuje vytvářet výpisy katastru nemovitostí: listy vlastnictví, informace o parcele, budově, jednotce, nebo další účelové sestavy. Tyto výpisy mohou být prováděny přes výběr v databázi katastru nemovitostí, přes výběr v katastrální mapě pomocí obdélníku, polygonu, linie, pro sousední parcely a nebo pro objekty vybrané jinými nástroji TopoLu.

Práci s daty katastru nemovitostí usnadňují hypertextové odkazy, umožňující přecházet z informací o parcelách na výpis listu vlastnictví, budovy, které na parcele leží a z budov opět na list vlastnictví, parcely nebo jednotky atd.

Systém umožňuje v jakýkoliv moment přesunout výřez na zvolenou parcelu, zablikat s ní, vybrat ji nebo ji permanentně vysvítit. Takto se dají například permanentně vysvítit všechny parcely konkrétního listu vlastnictví a potom se může provést tisk.

Jsou zde také funkce, které pro jakoukoliv parcelu, budovu nebo jednotku spustí aplikaci ČÚZK Nahlížení do katastru nemovitostí a to pro parcely vybrané v mapě nebo v jakémkoliv výpisu.

Systém umožňuje provést výběr dle jména nebo části jména vlastníka a následný výpis seznamu listů vlastnictví, na kterých je zapsán. Pomocí odkazů je potom možno se dostat na jednotlivé LV, parcely, budovy, jednotky.

Systém pracuje také s daty systému MISYS. Je možno přímo zobrazovat soubory VYK s katastrální mapou i použít databázi s popisnými informacemi ve formátu Access MDB.

Příprava dat:

Systém umožňuje provést import dat katastru nemovitostí z formátu VFK a to dat popisných i dat grafických (pokud existují). Data jsou naimportována do MDB souboru. Nadstavba Katastr obsahuje speciální funkci, která provede převedení grafických dat do formátu TopoL BLK, nastaví příslušné značky pro jednotlivé druhy parcel a automaticky vytvoří i databázový model, takže je možno popisné informace použít pro speciální dotazy, popisy nebo si případně vytvořit vlastní informační formuláře. Takto se dají také naimportovat přímo soubory formátu MISYS VYK s tím, že se parcely automaticky zaplochují. Příprava dat vyžaduje TopoL alespoň ve variantě Digit.